Dementie en ouderenzorg
Aufleben
Ouderen- en verzorgingstehuis

Cliënt informatie Böhm verpleegmodel
Excellente zorg voor dementie en ouderenzorg in Giersbergen!

Onze Zorgboerderij Giersbergen is vooral bedoeld voor mensen met een geheugenprobleem of het verlies van zelfredzaamheid vanwege een andere oorzaak.
Wij werken daarom consequent volgens de methode van Professor Böhm. Dat is een bewezen concept voor het verbeteren van de conditie en zelfredzaamheid, speciaal voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen.
Op deze website vindt u een voorlichtingsfilm over deze methode, zoals die bij ons wordt gebruikt.
Wij helpen de conditie en zelfredzaamheid te bevorderen op de Zorgboerderij, maar desgevraagd ook in de thuissituatie, voor een tevreden dagbesteding en ontlasting van het zorgnetwerk.


Inleiding

De zorg voor mensen met dementie is in Duitstalige landen veel verder ontwikkeld dan bij ons in Nederland.
Zorgboerderij Giersbergen wil de beste zorg leveren, vandaar dat wij gebruik maken van die jarenlange Duitse ervaring. We maken gebruik van het zorgconcept dat ontwikkeld is door Professor Erwin Böhm uit Oostenrijk.

Wij leverden al goede zorg, want daar staan we voor. Maar omdat we deze methode gebruiken, wordt de zorg die wij kunnen leveren alleen nog maar beter.  

In deze brief leggen wij uit wat het concept inhoudt.


Anders denken over wat 'normaal' is

Het zorgconcept is gebaseerd op logisch nadenken. Dat lijkt simpel, maar toch kost dat in de zorg nog weleens moeite. Het past wel heel goed bij onze Zorgboerderij.
We weten dat mensen met dementie steeds meer in hun herinnering leven. Ze nemen daarbij ook steeds meer de dagelijkse gewoontes uit die herinnering weer over. Hoe ernstiger de dementie wordt, hoe meer mensen teruggrijpen op de tijd dat ze ergens tussen pakweg 16 en 26 jaar oud waren. Dat is de tijd die letterlijk het diepst in hun geheugen gegrift zit; zeker als er in die tijd iets belangrijks is gebeurd: positief of negatief.
Voor mensen met dementie is leven in die herinnering heel normaal. Zij kunnen zich niet (meer) indenken dat het nu anders is. Voor mensen zonder dementie is die herinnering weliswaar niet normaal, maar zij kunnen zich juist wél indenken wat het is om in een herinnering te leven. Ofwel; wij kunnen leren begrijpen dat het voor mensen met dementie wel normaal is. Wat wij moeten leren is de 'normaliteit' van mensen met dementie te volgen.
Professor Böhm heeft geleerd dat het daardoor mogelijk is om aanzienlijk meer contact te krijgen met degene die dementerend is. En als we dan in staat zijn om in die herinnering dagelijks 'mee te leven', dan neemt én het geluk- én de zelfredzaamheid van mensen met dementie toe.
Ruim 40 jaar heeft Professor Böhm gewerkt met dit principe en er uiteindelijk een werkend zorgconcept van gemaakt dat in meer dan 100 zorginstellingen met succes wordt uitgevoerd.

Het zou eigenlijk overal zo moeten zijn, maar het zijn helaas vooral werknemers in de zorg die het niet gemakkelijk kunnen volhouden. Er zijn bijzonder goede en zelfstandig denkende werknemers voor nodig, die daarbij ook nog eens sterk gesteund worden door de organisatie waar ze voor werken.
Ook in Duitstalige landen is dat nog niet overal vanzelfsprekend.


Het gaat ver...

Werken met principes uit het concept van Böhm betekent dat er ver wordt gegaan met het denken en werken op die manier.
Stelt u zich eens voor dat iemand die in 1935 geboren is, met dementie wordt geconfronteerd.
Dan was zo iemand in 1950 vijftien jaar. Daar zou zijn herinnering naartoe kunnen leiden; de na-oorlogse opbouwperiode met nog weinig luxe en woningnood. Tegelijkertijd was er iets eerder de Tweede Wereldoorlog. Als die periode voor zo iemand heel zwaar was (denk aan de hongerwinter), dan zou die best ook nog een rol kunnen spelen.
Want let we: het gaat om wat iemand zich herinnert, niet per se wat de echte geschiedenis uit die tijd was.
Met een speciaal onderzoek kunnen wij nagaan hoe de herinnering van iemand met dementie er uitziet.
Vervolgens zoeken we naar de dagelijkse gewoontes uit die tijd: wat deed men dagelijks? Wat at men toen? Hoe en hoe vaak waste men zich? Waar sprak men over?

Het is de bedoeling dat de zorg de gewoontes uit iemands herinnering gaat volgen: hoe verder, hoe beter. Ofwel: niet de zorgverlener bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt, maar de herinnering van iemand met dementie.
Ook de omgeving zou mogen worden aangepast: hoe zag het meubilair eruit? Hoe zag het behang eruit? Waarop kookte men het eten? Daarmee kan de zelfredzaamheid worden verbeterd. Misschien kan iemand met dementie daardoor ook wel zelf meehelpen met koken.
Het gaat zelfs zo ver dat ook het soort licht, het dialect en de belangrijkste geuren nagebootst mogen worden. Dat helpt serieus bij het vinden van dagelijks geluk van mensen.


Door elkaar...

In onze Zorgboerderij verblijven natuurlijk verschillende mensen met verschillende herinneringen.
Maar de ervaring met het concept leert dat dat geen probleem is.
Het ziet er voor anderen uit als een vreemde verzameling van van alles door elkaar, maar mensen met dementie zien alleen de dingen die in hun herinnering passen.

Voor iedereen staan er enkele spullen die hen het meest aanspreken. Voor de één een stoel, voor de ander een kruisbeeld.
Voor sommige (grotere) spullen kan er ook naar 'gemiddelden' worden gezocht, zoals een aanrecht of een fornuis. We mogen er immers vanuit gaan dat mensen niet uit heel verschillende maatschappelijke klassen komen. En bovendien veranderden bepaalde spullen in die jaren niet zo vaak als nu. Alleen hele rijke mensen hadden in de jaren '50 hele andere en vaak nieuwe spullen.


Ook thuis

Om het concept voor onze cliënten te laten slagen, moeten er ook thuis aanpassingen in de 'normaliteit' plaatsvinden. De situatie op de Zorgboerderij moet bijna naadloos aansluiten op de situatie thuis. Als dat lukt, dan wordt het leven voor partners of medebewoners thuis ook een stuk aangenamer, al zullen zij natuurlijk ook moeten wennen aan het omkeren van wat normaal wordt geacht.
Om de thuissituatie goed en verantwoord aan te passen zal de Zorgboerderij helpen. Dat zal ze ook doen met cursussen voor partners en medebewoners.


Het psycho-biografisch verpleegmodel volgens professor Erwin Böhm
power point versie professor Bohm

Voor de laatse informatie rondom de Böhm zorgmethodiek kunt u een kijkje nemen op:
www.de-mensch.nl


Copyright © 2022 disclaimer - Zorgboerderij Giersbergen - Giersbergen 2, 5151 RG Drunen -   0416 - 38 20 37 - -   www.facebook.com/Zorgboerderij-Giersbergen - powered by Dreamsites Webdesign