Dementie en ouderenzorg
Aufleben
Ouderen- en verzorgingstehuis

Varkensstal omgetoverd tot zorgboerderij



GIERSBERGEN – Meer dan veertig jaar lang leefden er varkens in de stal aan Giersbergen 2 in Drunen. Maar nu herinnert er niets meer aan de krulstaarten. De monumentale boerderij is herschapen tot zorgcentrum voor bejaarden, die bij een bezoek het boerenleven nog kunnen ademen.

Varkens, ze vormden voor de familie Van Rooij in Giersbergen een deel van de bron van inkomsten, samen met de koeien. De wroeters woonden in een stal, al zeker een paar honderd jaar oud. Een stal die in een veel verder verleden dienst deed als hooischuur. Heel goed te zien aan de deuren aan de oost- en
westzijde van het pand. Aan de oostkant hoger, want de boerenkar met gedroogd gras kon dan naar binnen rijden; aan de andere zijde maar amper 1,80 meter hoog. Want als de kar naarbuiten ratelde was die toch verlost van zijn lading.

Hooi en varkens, ze zijn verdwenen. En lange tijd zag het ernaaruit dat de oude stal van ellende in elkaar zou storten. Want het was een pure bouwval. Maar het markante gebouw in het gehucht Giersbergen pronkt weer. Dat heeft het vooral aan Hellen Junggeburth – Van Rooij te danken. “Toen mijn vader stopte met de varkens, kreeg ik het idee om er een zorgboerderij voor oudere mensen van te maken. Maar het heeft lang geduurd voordat we er echt mee aan de slag mochten gaan. Het is een gemeentelijk monument, dus allerlei vergunningen waren er nodig. En het bestemmingsplan moest worden gewijzigd.”

Scheve muren

Toen die procedures waren afgerond werd in eigen beheer de stal grondig gerenoveerd, gestart in december 2004. De muren werden grondig aangepakt. “Dat was hard nodig”, zegt John Junggeburth. “Het gebouw stond alleen op palen, dus de muren stonden er los onder. Binnen is er rondom een stevige muur gemetseld. Tussen die twee muren is om de paar meter een pilaster gezet. Daaraan is de buitenmuur verankerd.” De muren lopen scheef, typisch voor zulke boerderijen. “We kregen het advies om ze maar meteen recht te laten trekken. Dat hebben we niet opgevolgd, het zou afbreuk doen aan het karakter van deze stal.”

Binnen verdwenen de varkenshokken. Het had wel een consequentie: de twee verticale gebinten, waarop de stal rustte, moesten aangepast worden. John: “De vloer kwam een heel stuk lager te liggen. Dus kwamen we een stuk gebint tekort.” John is sloper, de oplossing diende zich bijna vanzelf aan. Want bij zijn werkzaamheden kwam hij ook zo’n oude balk tegen. In stukken gezaagd, als een puzzelstuk in elkaar gestoken en vastgeklonken, zo bleef de historie min of meer toch intact.

Boktorren

In die eeuwenoude balkenconstructie wemelt het van de gaatjes. Boktorren hebben er hun buikje aan rondgegeten. Maar de veelvraten krijgen die kans niet meer. “We hebben al die balken eerst gezandstraald, dus helemaal schoongemaakt. Daarna zijn ze behandeld tegen dat ongedierte.” In de voormalige stal is ook een open keuken gekomen. Een moderne keuken, maar met een design dat warmte uitstraalt. “Tijdens de dagopvang”, zegt Hellen, “mogen de mensen ook koken. Met allemaal groenten uit de eigen moestuin. Daar mogen ze ook in werken. Als ze willen, want niets hoeft. Het moet een uitje zijn.”

Radiators zouden vloeken in deze ruimte. Ze zijn er dan ook niet. Wel is er in de nog van het dak een heater aangebracht, maar deze valt maar amper op. Veel zal die waarschijnlijk niet hoeven te worden gebruikt. “Er is 1500 meter aan vloerverwarming”, aldus John. “En het dak is heel goed geïsoleerd. Onder het rieten dak zit isolatiemateriaal.” Kunststof dat binnen weer bedekt is met riet.

Om een thuisgevoel te creëren, is er veel hout gebruikt in het interieur. Een dekenkist en een boekenkist van hout, tafels idem dito. En daarop liggen een soort Perzische tapijtjes. Ook is er een aparte verdieping gemaakt, mensen kunnen zich daar even terugtrekken. John: “Op de tekening stond een constructievloer. Dat hebben we niet overgenomen, we vonden hout er beter bij passen.”

Bij de stal horen toiletten, een exemplaar voor minder validen. Ook is er een douche. En er is ruimte gemaakt voor een kantoor. Het meest westelijke deel gaat dienst doen als tentoonstellingsruimte. Ook kunnen buitenstaanders er exposities houden. Nog een opvallend element: trouwen in de stal, ook dat is mogelijk.

De stal heeft dus een complete metamorfose ondergaan. “In eerste instantie wilden we alleen de muren aanpakken, maar gaandeweg hebben we steeds meer gedaan”, zegt Hellen. “We zijn er blij mee, want nu kan dit gebouw er nog honderd jaar vooruit.”

Voor meer informatie: Hellen en John Junggeburth, 0416-382037.

Meer dan veertig jaar lang woonden er varkens in de stal. Nu is het een gezellige ruimte, waar oudere mensen een dagje uit vroeger tijden kunnen beleven.




Copyright © 2018 disclaimer - Zorgboerderij Giersbergen - Giersbergen 2, 5151 RG Drunen -   0416 - 38 20 37 - -   www.facebook.com/Zorgboerderij-Giersbergen - powered by Dreamsites Webdesign